Tot ce trebuie să știi despre viață înveți de la balul FJSC

În urmă cu peste o lună a fost balul FJSC, o facultate anostă a Universității București la care vin mii de studenți doar pentru că se intră ușor, dar mai ales se intră fără dosar. Eu am terminat în 2014, dar asta nu înseamnă că nu mă pot bucura de un bal care a fost destul de promovat pe grupurile de Facebook ale FJSC. Aveam să aflu de ce: erau prea puțini oameni care cumpăraseră bilet și ieșeau pe minus (probabil că așa s-a și întâmplat, dar nu asta contează).

Balul a fost fancy, în Bellagio, unde prețurile diferă în funcție de barul la care comanzi și unde după o anumită oră se termină băutura ieftină. Practic, poți să-ți iei dintr-o bursă de 300 de lei vreo două shot-uri, o bere și trei lămâi și asta e seara. La bal au fost niște jurnaliști, o mână de studenți și un show gândit de organizatori ca să le pună în valoare oamenilor (a se citi studente) atuurilor. Nu contează nici asta, ci contează un videoclip care a apărut acum și care s-ar fi difuzat la UTV. E pe YouTube acum.

Apar câteva studente, spun ele una-alta acolo, iar cea de la UTV le oferă microfonul pentru a spune ce titlu ar da ele din câteva cuvinte stupide: șoc, groază, melc, avion. Cumva, jurnalismul ăsta înseamnă să poți face titluri de tabloid cu un melc și un avion (poate fac sex și iese un mutant pentru care să ai foto și video). Întreg videoclipul e amuzant, deoarece așa e și facultatea și viața. Vezi câteva fete, și un băiat care vorbește mai mult și pe care am reținut că-l cheamă Dragoș, și înțelegi că acești oameni sunt tipare pentru ce iese din orice facultate.

Sunt prea mulți într-un domeniu prea mic și prea plin

Intră circa 200 de oameni în FJSC (fără învățământul la distanță) și ies maximum 10 jurnaliști și jurnaliste, 20 de PR-iști și PR-iste și vreo cinci publicitari. Este o smântânire extraordinară și asta e foarte bine, deoarece cei care se agită ajung să facă ceva, pe când ceilalți ajung să facă altă facultate „mai bună, care să-i ajute la ceva“. Sunt multe fete în FJSC, a se vedea și ponderea din videoclip, și majoritatea tuturor studenților este vag conștientă de lume, are o cultură generală subțire și o lipsă acută a simțului umorului. Îți dai seama de ultimul aspect mai ales când își permit alții din jurul lor câte o ironie și cei mai mulți nu se prind.

Este excelent videoclipul UTV. Este un exemplu foarte bun al infotainmentului practicat de televiziune, demonstrând o capacitate deosebită de a scoate în materialul final cele mai bune faze și fraze care pot stârni râsete, indignare și, eventual, o erecție. Vreau să-l cunosc pe omul de la montaj și să-i mulțumesc pentru 11 minute pline de stări umane.

House of Cards pentru FJSC

Deși n-am Facebook în această perioadă a anului, bănuiesc că s-au indignat câteva studente și câțiva profesori. „Nu sunt toți așa“ probabil că a fost fraza care le-a răsunat între urechi și pe care au aruncat-o pe rețea. Ba da, majoritatea (studenților de la orice facultate) este ca în videoclipul UTV, pentru că în viață avem nevoie de oameni la fast food, jurnaliști, femei de serviciu, publicitari, gunoieri și paznici, PR-iști, și casieri. Unii ajung președinți și cei mai mulți ajung la muncile care nu ne plac, dar care construiesc caractere și susțin societatea.

Fără probleme, că fiecare are destule

Singurul motiv pentru care nu facem mișto de programatorii care n-au cultură generală și nu pot construi trei fraze este că nu trebuie să facă asta. Piața muncii vrea de la ei să înțeleagă engleză, schema unui cod și să creeze produse software (rapid!). La fel, nu vreau să știu dacă băiatul de la shaormerie înțelege contextul geo-politic în care ne regăsim, ci vreau să pună ce trebuie, fără iute, s-o ruleze bine și să-mi spună „poftă bună!“.

În egală măsură nu vreau să știu problemele casierei de la Mega Image și nici că e deprimată pentru că trebuie să lucreze în ziua de 31 decembrie. Nici acestor oameni nu ar trebui să le pese de mine decât în limitele relației în care ne regăsim la un moment dat.

„Nu merită publicul să ne stricăm cheful de dragul lui!”, ar fi spus Caragiale într-o ședință de redacție la ziarul „Timpul“

„Eram proastă la matematică“, zice o fată în videoclipul mai sus menționat. E un moment de sinceritate și trebuie reținut (chiar dacă mai apoi se freacă nițel lasciv pe sân când vorbește despre Moise Guran). Eu eram prea leneș să devin programator, aveam note suficient de proaste cât să pierd în fața oricărui dosar concurent, dar știam nițică scriitură. Așa am intrat la FJSC.

Balul FJSC

Am intrat cu niște visuri și am ieșit cu ele strivite și cunoscând adevărata menire a jurnalismului: este un domeniu care tre’ să facă bani, la fel ca toate celelalte, și ca „daune“ colaterale informează, atrage atenția asupra unor probleme sociale și mai pierde din „cavalerii condeiului“ în numele libertății de exprimare și informare. Aceștia devin martiri dați exemplu. Totuși, majoritatea cititorilor vrea un horoscop, nițică bizarerie sexuală și un video amuzant, pentru că și majoritatea asta „ineptă“ are problemele ei și nu are chef sau timp pentru a se preocupa de alte probleme.

Moftul este pe Facebook. Vino în vizită.

O să îți placă și următoarele:

Un Show Porcos by Media Pr0n

Admiterea la FJSC e gata, i-am fost martor

La Jurnalism înveți să minți încă de la primul examen

Author: Răzvan

Share This Post On