Cea mai tristă vârstă

Știu că tu crezi, probabil, că cea mai tristă vârstă este cea a bunicilor tăi, când sunt în floarea vârstei la 60 și ceva de ani. Cea mai tristă vârstă este însă cea a lui Neagu Djuvara. Omul împlinește 99 de ani astăzi, 18 august, ceea ce nu poate fi decât oribil pentru el. Sau cel puțin așa ar putea fi să fie

Până pe la 50 de ani ești într-o oarecare putere și îți permiți să fii viteaz, să faci sex, să bei și să trăiești așa cum te-ai gândit tu că ar trebui să trăiască omul. Apoi, când nici nu-ți dai seama, vine vârsta de 99 de ani și este, așa, o vârstă foarte tristă, cea mai tristă. Simți că poți face veacul, ai visat la acesta, dar, totodată, simți că dacă mori e ca și cum te-ai înecat ca țiganul la mal.

Este, totodată, vârsta la care tragi de tine. Deja nu mai bei, nu mai fumezi și eviți orice tip de pește, chiar și ăla fără oase, de teamă să nu înghiți vreun os și să mori sufocat în timp ce aștepți ambulanța. Nici când te culci nu ți-e bine, că te culci cu scârbă față de propriul corp care s-ar putea să te trădeze și până dimineață să mori. Ca și cum n-ar fi de ajuns, mai vezi și scârba celorlalți față de tine, că ai trăit prea mult, ocupi spațiu, n-ai un secol de existență și nu mori dracului să le lași averea pe care o mai ai.

– Îți zic eu, coane, e veață până la 98, că dup-aia te apucă toate grijile;

Neagu Djuvara - afis Doctor Honoris Causa FOTO InfoUnibuc

Aceleași temeri le ai și când ieși pe stradă sau te uiți la TV. Ieși pe stradă, vezi țâțe, deschizi televizorul, vezi țâțe, te dai pe net și pe Facebook, vezi țâțe. Toate aceste țâțe pot produce rapid o erecție și mori de inimă din cauza efortului. Așa că stai în bibliotecă și te rogi ca de la gravitație să nu ai vreo erecție, să leșini de emoție, să dai cu capul de birou și să mori, așa, erectil și la aproape suta împlinită.

Adevărata tristețe este însă să mori odată cu Ion Iliescu, Regele Mihai I, Radu Beligan sau Mircea Ionescu Quintus. Sunt oameni de peste 90 de ani (Ion Iliescu probabil că e vampir) și concurează cu tine pentru prinderea secolului. Dacă mor ăștia odată cu tine, pa-pa exclusivitate și nimeni nu își mai aduce aminte de tine. De-aia e nasol la 99 de ani. Ai mai multe nesiguranțe decât în tinerețe când erai beat mort și făceai sex neprotejat cu ceva ce părea o femeie (sau era un bărbat bărbierit și epilat) pe o plajă plină de scoici, sticle sparte și seringi din Vama Veche.

Moftul este pe Facebook. Vino în vizită.

O să îți placă și următoarele:

Ultimul tramvai

Tot ce trebuie să știi despre viață înveți de la balul FJSC

Bulina roșie

Credit pentru featured image

Author: Răzvan

Share This Post On