Poate cel mai bun cadou de Moș Nicolae

Azi, a murit bunicul. Sau poate ieri, nu mai știu, a fost acum 10 ani. Ieri, a venit Moș Nicolae. Pe vremuri, îmi aducea corn cu ciocolată Magic și portocale. Stăteam la țară și bunica se îngrijea ca de fiecare dată să fie ceva în cizme. Mă trezeam, mă duceam repede la cizme și în ele găseam ce căutam și așteptam. Dacă ajungea mama la timp la țară și nu avea treabă, îi lăsa bunicii o mașinuță pentru mine. Mamaia se achita de corn și portocale.

cadou de Mos Nicoale FOTO Moftul-0054

Mai nou, am devenit cinic și zgârcit, caut să fac mici cadouri doar oamenilor mai apropiați. Le-am luat părinților și m-am bucurat să găsească ei ceva, chiar dacă eu dormeam la ora la care s-au trezit ei. Au găsit, asta e bine. Mai târziu în zi mi-am adus aminte de bunicul. E cel din partea tatălui și care acum e mort.

Într-un singur an am mers la el la țară, stătea undeva prin județul Olt. M-am trezit dimineața în casa lui și peste bocanci am găsit o căciulă de astrahan, un cuțit făcut în corn de berbec și două portocale. Era dimineața lui Moș Crăciun și astea au fost singurele daruri din viața lui pe care mi le-a dat. Nu le mai am pe niciunele, dar am acest moment în minte. Îmi pare rău de cuțit, l-am pierdut la cealaltă țară, dar căciula n-o regret. Nu era potrivită mie, cum nici tatălui meu nu i-a fost.

De ce mi-am amintit de acest moment? Întâi mi-am adus aminte că a murit și parcă mi-am amintit de un străin. Deși 12 ani din viață am fost aproape străini, vizitându-ne de vreo cinci ori, un cadou dăruit în decembrie, gestul mai mult, l-a trecut pe o listă a amintirilor. Lucrurile scumpe se pot da în orice perioadă a anului, atenția se poate cumpăra oricând, dar sunt momente în care educația se poate face simplu. Bunicul, un cioban bețiv și curvar, mi-a dat două obiecte iconice din viața lui. Dacă mi-ar fi dat altceva, probabil că uitam. Peste ghetele mele a pus lucrurile sale și așa ne-am apropiat mai mult decât doi străini.

Moftul este pe Facebook. Vino în vizită.

O să-ți mai placă și următoarele:

Patriotismul românilor de 1 decembrie e necesar după propaganda comunistă

Răul cel mai mic

Olimpicii României sunt puțini, dar sunt buni

Author: Răzvan

Share This Post On