Prima zi de Paște în București îl face chiar un oraș drăguț [FOTO]

Dacă oricine, ateu sau credincios, se poate bucura de ceva, atunci trebuie să fie orașul când e sărbătoare. Paștele pică duminica, așa că este ca o zi de weekend pe steroizi. Pentru al doilea an la rând am rămas în Capitală și am rămas singur, să văd ce are orașul acesta de oferit. Dacă pe străzi este clar: mașinile sunt puține, oamenii asemenea, în parcuri e mult prea multă lume. În Cișmigiu, s-a pus și de un târg prin care unii care se cred cofetari, prelucrători în lemn și păstrători ai gătitului fac un ban foarte bun în câteva zile de sărbătoare.

Desigur că se fac grătare, se mănâncă mult și consumismul este la cote foarte bune în România, înainte și în timpul Paștelui, dar nu e chiar nimic aiurea. Dar există oameni care invită oameni la cumpătare, ca și cum ceilalți oameni sunt idioți și nu știu că dau prea mulți bani. Sunt pur și simplu într-o spirală și gătesc, cheltuie sume mari la magazine, iar la final împlinirea este când se uită peste o masă plină.

Prima zi de Paște în București 5

În anii copilăriei stăteam la țară de fiecare Paște, țară la care Paștele adevărat vine abia după ce ai tăiat mielul. Când soarele de ora 12 usucă pe pielea animalului firele de păr din lână, știi că ești gata să te speli, să bei, să mănânci și să asculți muzică. Ritmul acela de la țară are ceva specific, care în oraș încă nu există (și cel mai probabil nu va exista vreodată). Dacă la oraș muncești pentru banii cu care vei cumpăra alimente, la țară crești alimentele, fie direct în grădină, fie indirect la stâna de la care iei mielul.

Românii, mai ales cei care au prins cel puțin cinci ani în comunism, încă învață de la an la an cum se sărbătorește bine și fără risipă. Dar ce atâta grijă, o dată în an învie Iisus! Tot o dată se și naște. Găsesc firesc să mănânci mult, așa e la ceas festiv indiferent de ce ar spune orice analist, psiholog sau nutriționist la TV. Acest popor e croit după abuz de orice fel (și nu doar el), de la cel al puterii la cel al mâncării. Și nu e neapărat rău, e doar, așa. Există, desigur, o limită. Una e cea în care folosești medicamente și stimulente pentru a-ți permite să mănânci mai mult. Poți mânca, spre exemplu, mult și des și restul lunilor din anul ce vine ți-e jenă că ai mâncat atât. E după preferințe.

Prima zi de Paște în București

Ce nu-mi place la Paște e data variabilă pe care îl sărbătorești. Poate ar trebui să schimbăm asta și să devenim serioși, să-l fixăm pentru prima sau ultima duminică din aprilie, să știm o treabă.

Până atunci, alte câteva fotografii din Bucureștiul primei zile de Paște

Moftul este pe Facebook. Vino în vizită.

Dacă mai vrei și alte impresii despre sărbători:

Decembrie roșu

Poate cel mai bun cadou de Moș Nicolae

De la porc începe Crăciunul

Prima zi de Paște în București 7

Prima zi de Paște în București 6

Prima zi de Paște în București 4

Prima zi de Paște în București 2

Prima zi de Paște în București 3

Prima zi de Paște în București 8

Author: Răzvan

Share This Post On